Quantcast
Channel: Slöjd- och bildpedagogen
Viewing all 348 articles
Browse latest View live

Slöjdreflektioner 20 år senare


Film som instruktion lockar fram slöjdspecifika ord

$
0
0
I tisdags fortsatte vi att använda iPads och instruktionsfilm i arbetet med sammanfogning i lampettprojektet. Förra veckan märkte jag att eleverna ibland hade svårt att höra ljudet på filmen på grund av allt buller i salen. Det blev tydligt att det visuella ensamt inte var nog i den här instruktionen. Den här veckan hade jag tagit med headsets. Det fungerade bra och en glad överraskning var att flera av eleverna använde de slöjdspecifika orden mer frekvent.
"Elisabet, var hittar jag ett strykmått?", "Var finns ryggsågen?" och så vidare.
Eleverna hade tittat på filmen, pausat och gått för att utrusta sig med det de behövde och då tagit med sig det slöjdspecifika orden från filmen.
Jag upptäckte också att det iPad-fodral vi har (SmartCase) inte är idealiskt i slöjdsalen. Fodralet har en lite luden insida i vilken sågspån har en tendens att vilja fastna...


Hur många saker kan du använda en tegelsten till?

$
0
0
När jag ser det här klippet tänker jag att jag är lyckligt lottad som får möjlighet att arbeta med barn dagligen i  en miljö som lockar fram och främjar kreativitet.

We are all Makers!

$
0
0
...det påstår Dale Dougherty i det här TED-klippet och ger en hel rad fantastiska exempel på människors kreativitet. När vi människor är "makers", när vi skapar, har vi kontroll över vår tillvaro och vi utmanar gränser, menar Dale Dougherty.

Någon som skapar behöver inte alltid veta vad det är hen skapar eller varför det skapas, säger Dale Dougherty i klippet. Det finns en märklig drivkraft som får oss att skapa ändå, utan att alltid veta vad och varför. Varför skapar man till exempel en höghuscykel (se exempel i klippet)? Det är inte lätt att motivera annat än att personen vill undersöka om det går. Är det möjligt? Skulle det fungera?

Som jag ser det är det nyfikenheten som Dale Dougherty talar om här. Att låta sig som person drivas av nyfikenhet. Det öppnar upp för kreativitet. I ämnet slöjd kan vi till stor del låta eleverna var "makers". Jag har vinnlagt mig om att skapa uppgifter, eller kunskapsområden som Jenny Frohagen kallar det (bra ord!), som rymmer skaparkreativitet för eleverna. Uppgiften ska utmana eleven att tänka kreativt och hitta en egen design och gärna egna lösningar. När detta lyckas får man aldrig en tråkig stund som slöjdlärare:)

Skräcktrailer om kanttrixet

$
0
0
Vi fortsätter att undersöka möjligheterna med trailer-funktionen iMovie. För några veckor sedan gjorde vi en trailer om verktygen vi använde i slöjdområdet Datavirus. Nu har vi gjort en trailer i skräckfilmsstil för hur man ska undvika att ändträet flärpar sönder när man raspar eller filar. Jag som är ny slöjdlärare har inte riktigt alla slöjdbegrepp klart för mig ännu. Jag vet inte om det finns något korrekt slöjdspecifikt ord för just det man gör för att undvika flärpandet (det är säkert heller inte rätt ord... vad heter det när det fransas upp?) i ändträet. Finns det något ord? I brist på annat har jag kallat det för kanttrixet - ett trix för att få en fin kant.

Här är vår trailer. Tre elever från årskurs 5 hjälpte mig göra den. Känsliga tittare varnas för att det är lite läskigt;)

Kul på hjul på lut

$
0
0
Ajnor gör en penna på hjul i sitt Kul-på-hjul-projekt. Hon bestämde att hon ville att hennes penna skulle vara på en platta. Hon ritade ut hur stor plattan skulle vara och jag hjälpte henne att montera fast pennan. Jag bet mig i tungan, men jag är nu glad över att jag inget sa om mina misstankar om att ekipaget skulle få svårt att stå utan att välta.

När Ajnor plockade fram sitt projekt nästkommande slöjdlektion konstaterade hon själv att det inte skulle fungera. Pennan skulle tippa baklänges. Vi diskuterade lösningar och Ajnor föreslog en längre platta som lösning.

Jag återkommer med hur det gick.

Här visar Ajnor hur pennan tippar och sin tänkta lösning:


En stjärna på hjul

$
0
0
Nu är Papegojas (elevens nick) kul-på-hjul klar. När hjulen var på plats upptäckte han att den inte rullade så bra. En av spetsarna stack ner för långt och bromsade ekipaget. Att fila lite till blev lösningen.


Radikalslöjdare

$
0
0
Exempel på slöjdande som inte ger mig lust att själv slöjda (Jag har själv virkat en sådan här duk en gång i tiden. Jag minns det som att det var väldigt roligt, men det finns ingen som helst plats för duken i min vardag idag.) TM - the crocheteer! / Flowers Photos / CC BY-NC

I första avsnittet i SVT-programmet Go’kväll  i reportageserie Punkslöjd får vi träffa Anders Lagombra Jakobsen som kallar sig själv för radikalslöjdare och ser sig själv som en korsning mellan konstnär och snickare.
"Produkterna som kommer ut [av slöjdandet] måste ha en plats i nutiden. Om inte den kopplingen finns, då blir det museiverksamhet" säger Anders i reportaget.
Jag tror att just det är en av anledningarna till att jag så länge värjt mig från allt vad slöjd är. Det att mycket av det slöjdande jag mött har varit just museiföremål. Min mamma är en fenomenalt duktig textilslöjdare och jag har växt upp sittandes under pingisbord på hennes tygtryckarkurser, suttit med i tantskvallret på otaliga symöten och utvecklat min grantrassel-utrednings-talang i tv-soffan bredvid min ständigt stickande mamma. Jag har i min uppväxt följt med på mässor och marknader där slöjdande som högaktats visats upp och sålts, men alltid dessa föremål som jag inte kunnat relatera till. Alltid dessa grytlappar i lappteknik, koftor i ullgarn och skärbrädor i körsbär med älgtorn ingraverade. Alternativt hemvävda dukar, knypplade spetsar och grytunderlägg i luffarslöjd. Pinsam kitsch-slöjd alternativt just museiföremål. Visst är det bra att folk slöjdar och visst ska de få visa upp och sälja sina grytlappar med broderade blommor om de vill, men det får inte mig att vilja slöjda. Det har under åren fått mig att springa så långt bort från slöjdande som jag kunnat.

För mig känns det underbart att höra någon sammanfatta min känsla så bra. Slöjdandet behöver få ta plats i nutiden. Lappteknik-grytlappar och virkade dukar med rosa 3D-blommor är inte min vardag. Jag behöver hitta kopplingar till min vardag för att se mening i mitt slöjdande. I Anders radikalslöjdande ser jag också möjligheten till något mer än bara slöjdande i vardagen. Hans slöjdande är också en utmaning och ett sätt att tänja på vår föreställningsvärld. Det gillar jag. Det här ger mig lust att söka min slöjddrivkraft och mitt eget slöjduttryck.

Här är reportaget (spola fram till ungefär 20 minuter och 30 sekunder, programmet är tillgängligt i 23 dagar till)

Ikväll sänds nästa avsnitt i serien Punkslöjd.

Virka Picasso

$
0
0
När jag letade bild till mitt förra inlägg hittade jag den här fantastiska bilden som jag bara inte kan låta bli att dela. Coolt va!

Exempel på slöjd som ger mig lust att själv vilja slöjda! freeform by prudence / Art Photos / CC BY-NC-ND

Jag kan varmt rekommendera www.foter.com för dig som lätt vill hitta bilder som har Creative Commonslicens, det vill säga, som du har rätt att använda enligt upphovsrätten, till din blogg. På Foter kan du enkelt generera en kod som gör att du på ett vips får bild och korrekt attribution till upphovsmannen i ditt blogginlägg.

Nu måste jag slita mig från bloggandet och göra det jag egentligen har vigt dagen åt, nämligen min hemtenta i min lärarlyftkurs för slöjdlärare.

Makramémode

Workshop: Smide

$
0
0
Igår var det dags för min första workshopdag på min Lärarlyftkurs. Först ut var Smide. Idag känner jag mig som spaghetti i högerarmen efter allt arbete igår. Det var en fantastiskt rolig och spännande dag när vi deltagare fick inblick i smidets konst. Vår kursledare vad Thomaz Ramhage.

Vi pratade en del om vilka möjligheter skolor har till att låta eleverna arbeta med smide på slöjdlektionerna. Det är väldigt få skolor som har en ässja i sin slöjdsal och även för de som har det kan det vara svårt att kunna arrangera tillfällen för smide med tanke på gruppstorlekarna. Det skulle dock vara häftigt att ge eleverna möjlighet att erfara det här hantverket. Erfara hur ett järnhårt material kan bli formbart och smidigt.

En möjlighet skulle kunna vara att i samarbete med hemslöjden arrangera någon form av temadag där man ger eleverna möjlighet att prova smide i en fälthässja.




Slöjd håller, något för skolan?

$
0
0
Idag har jag varit på Tillväxtverket och Nämnden för hemslöjdsfrågor för att delta i en grupp som har i uppdrag att titta på webbplatsen Slöjd håller och se hur den skulle kunna bli mer användarvänlig för skolan.

Jag känner mig ärad att som så pass ny inom slöjd få plats i en sådan grupp. Det är kul att de värdesätter "nya ögon" och att det ser värdet i den kompetens jag har. Det var kul att se Nämnden för hemslöjdsfrågors lokaler och spännande att möta de andra i gruppen i givande diskussioner och samtal.

Webbplatsen Slöjd håller är skapad av Sveriges hemslöjdskonsulenter, arbetsgruppen för hållbar utveckling i samarbete med Nämnden för hemslöjdsfrågors. Webbsidan ersätter en miljöpärm som tidigare fanns. Sidan tar upp viktiga frågor om hur man kan skapa en hållbar livsstil med hemslöjden som en naturlig inspirationskälla. "Våra val gör skillnad. Hur vi konsumerar och lever påverkar framtidens miljö.", så skriver hemslöjdskonsulenterna på webbplatsens om-sida.
De här frågorna har en given plats i skolan, och en webbplats som Slöjd håller kan definitivt vara en stor hjälp. Vi har idag tittat på sidan och spånat kring hur den skulle kunna bli mer tillgänglig och mer användbar för pedagoger och elever inom skola. Vi har en mängd idéer. Nu återstår att se om idéerna gillas och om vi får fortsatt uppdrag att förverkliga några av dem.

Överst till vänster visar Marie Slöjdcirkusens Ordskattkista.


Conversearmband

$
0
0
Ett paraply kan bli en bikini, ett par jeans en väska och en vanlig konservburk kan bli ett vackert armband. På min Lärarlyftsdag förförra fredagen pratade vi om återbruk och vi fick också öva oss i kreativt tänkande med avlagda prylar vi tagit med oss. Vi fick möte den inspirerande slöjdläraren Claes Blixt som är lärare på Ängskolan i Marks kommun och ”Hittepåarn i Gösselstacken”. Här är en artikel i Lärarnas tidning om Claes Bilxt.

Jag har kreativa glasögon med ganska hög styrka i vanliga fall, men efter halvdagen med återbruks-tema har jag skruvat upp styrkan något på de glasögonen med speciellt fokus på vad saker kan återanvändas till. Det går inte helt i linje vår strävan här hemma att göra oss av med en massa gammalt skrot, men det är kul. Här i helgen rensade vi ut våra vinterkläder för att få plats med vårkläderna. Gamla Converse kom fram och min man fick sorgset konstatera att två par var för nötta och för silvertejps-lagade att de var redo för soporna. Jag räddade dem innan de hamnade där och efter lite klur kunde jag skapa de här fina armbanden.


Metallblomma

$
0
0
Min duktiga IKT-lärar-student har tillsammans med några elever i årskurs 5 gjort den här fina instruktionsfilmen om hur man gör en metallblomma.




Kul på hjul

$
0
0
Nu börjar mina elever i årskurs 3 bli klara med sina fantastiska kul-på-hjul-skapelser.




Vår slöjdblogg är i final!

$
0
0
Under två läsår har jag haft klassbloggar med mina elever och deltagit i Webbstjärnans tävling för webbpublicering i skolan. Förra året kom vi till final med vår klassblogg V5:or

Nu i höstas när jag sadlade om till trä- och metallslöjdlärare kändes det naturligt att skapa en slöjdblogg för att synliggöra lärandet i slöjdsalarna. Bloggen jag skapade fick heta Slöjdsalarna på Växthuset. Bloggen har vi använt för att lägga ut bilder på elevernas slöjdalster samt en del av deras reflektioner kring arbetet. Vi har också lagt ut instruktionsfilmer som vi gjort själva. En del har eleverna varit med och gjort och en del har jag gjort själv.

När vi inte kom med i gallringen "de 100 bästa" blev jag faktiskt lite besviken. Jag tycker att bloggen är innovativ, nytänkande och snygg. Det är 136 elever involverade i bloggen och lärandet i slöjdsalarna blir synligt. Samtidigt så finns det så många andra helfina bloggar i skolsverige...

Jag blev mäkta förvånad när jag fick meddelandet om att vi var nominerade till finalen. Det visade sig att vi råkat "ramla ur" listan över de 100 bästa av misstag och att vi visst var med bland de bästa. 
Nu är vi inbjudna till final på Nalen i Stockholm på tisdag den 14 maj. Vi, min slöjdkollega Birgitta Cederberg och jag tillsammans med sex taggade elever, åker dit. Vi håller tummarna för ett pris!



Sätt att se på konst

$
0
0
Jag är fylld av inspiration efter en eftermiddag på Bror Hjorts Hus och ett fint program kring konstpedagogik för pedagoger inom skolan. Jag arbetar visserligen inte som bildlärare det här läsåret, men jag anser ändå att jag arbetar med konst. Slöjd är på väldigt många sätt ett skolämne som har med konst och konstpedagogik att göra.

Vi fick först en visning av den aktuella utställningen med orginalillustrationer av Stina Wirsén. Jag älskar att se just orginalillustrationer. Man kommer liksom så nära själva hantverket. Man kan se hur vissa bilder klippts ihop, byggts upp genom att ha lappats och lagats. Stina Wirséns bilder var imponerande spontana och jag kunde inte se en droppe tip-ex.

Anna Ehn från Uppsala kommun berättade om vandringsutställningen "En gång till" som finns att låna för skolor inom Uppsala kommun. Utställningen är packad i en resväska som lätt kan rullas med på hjul. Titeln "En gång till" anspelar på det gemensamma temat för de olika konstnärernas verk i utställningen, nämligen att verken är skapade av saker som redan använts till något annat en gång. Det är återbruk-konst. Vandringsutetällningen är tänkt att inspirera skolelever till eget skapande, och visst blir man inspirerad av en kopp skapad av Spindelmannentidningar och ett hus med stuckaturinnertak gjort av en pepparkaksburk.

Programmet var fullspäckat av intressanta aspekter på att se på konst. Marika Bogren, konstpedagog på Nationalmuseum, berättade om sitt pedagogiska arbete och talade inspirerande om att "se med hela kroppen".
Maria Malmgren Wallin från  Bror Hjorts Hus berättade om Skapandeskolaprojektet Konst + Matematik = sant! Ett projekt där elever arbetade mot målen i matematik genom konst och skapande.
Kvällen avslutades med att HAKA-konstnären Katarian Sundkvist Zohari pratade om konsten som språk och om möjligheten att hitta sitt eget språk i skapandet.

Jag är inspirerad!


Metallblomma med Snapguide

$
0
0
Min lärarstudent gjorde en instruktionsfilm tillsammans med några elever om hur man tillverkar en blomma av återvunnen metall. Det ska vi använda i morgon med årskurs 3.

Jag har valt att även göra en Snapguide för samma uppgift. Snapguideär ett enkelt sätt att skapa guider med steg för steg instruktioner. Jag är nyfiken på att se hur eleverna använder instruktionsfilmen och hur de använder steg-för-steg-guiden. Jag tänker att de ska få välja, eller prova båda och sedan vill jag höra vad de tänker kring de olika instruktionerna.

I webbversionen av Snapguide finns reklam, något som jag ogillar i skolsammanhang, men appversionen är fri från reklam vad jag kan se. Det är en fördel att man lätt kan bädda in en guide på en webbplats, se exempel här, men det är synd att man kommer till webbversionen som har reklam. Öppnar man guiden i  en iPhone eller på en iPad får man frågan om man vill öppna den i Snapguide-appen. Klickar man på öppna/installera så hamnar man i appversionen.

Check out How to Make a Metal Flower by Elisabet Jagell on Snapguide.
Jag tänker att det här verktyget skulle kunna användas för elever att skapa egna guider för olika moment. Jag ser fram emot att kunna undersöka det mera.

Här är en film som beskriver Snapguide och lite om hur man gör:

Metallblomma, att ge en instruktion

$
0
0
Jag var nyfiken på att se hur mina treor skulle använda sig av den instruktionsfilm min lärarstudent gjort och den Snapguide som jag gjort inför starten av vårt nya arbetsområde - Metallblommor. 

För första gruppen visade jag filmen och Snapguiden som introduktion. Lektionen blev ganska rörig. Många frågade om hjälp och många klagade på att det var svårt. Flera barn blev sura på varandra och kunde inte samsas om de verktyg vi hade. De valde att använda Snapguiden hellre än filmen och det var fascinerande att se hur lätt de tog till sig "svep-tekniken" och "swipade" fram och tillbaka mellan stegen i guiden. När vi summerade på slutet var de flesta ändå rätt så nöjda och såg fram emot att få fortsätta arbeta med detta nästa vecka.

I andra gruppen valde jag att starta på ett lite annat sätt (vis av erfarenhet). Jag visade verktygen och visade några av momenten lite mer grundligt. Jag ritade också på tavlan tipset om att klippa jack på motsvarande sida och hur man sedan kunde klippa till en bladform. Det var just dessa moment som hade varit de största käpphästarna för första gruppen. Gruppen satte igång och arbeta och det blev så där tyst som det blir när hela gruppen är så där fantastiskt koncentrerade. Gruppen arbetade superbra. Visst var det en del problem (som till exempel att locken höll på att ta slut...), men i stort sett arbetade de toppenbra.

Jag tror inte arbetsmiljön på lektionen bara beror på min introduktion. Det finns många faktorer som kan på verka varför en lektion blir som den blir. Några slutsatser kan jag dock våga mig på att dra. Ett direkt tilltal, en lärarledd demonstration var för just den här uppgiften tydligare än en filmen vi hade. Eleverna behöver få materialet och verktygen tydligt presenterade för sig och kanske viktigast, eleverna behöver få syftet med lektionen tydligt presenterat för sig. Andra gruppen använde även dem Snapguiden, men lite mer sparsamt. 

Kanske spelade det roll att det inte var jag som talade på filmen (det var elever i årskurs 5 på vår skola som gjort filmen). Jag har hört "Flipp-lärare" säga att just det att det är den egna läraren som pratar och instruerar på flipp-filmerna spelar roll för hur eleverna kan ta till sig innehållet.

Jag tänker att filmen är superbra som inspiration till val av aktivitet, till exempel man tittar på filmen och blir sugen på att själv testa arbetet. Genom filmen får man en överblick över vad man kan behöva i projektet.
Snapguiden passar bättre att använda sig av när man väl arbetar. Eleverna kunde lätt hoppa mellan de olika stegen. Jag insåg dock när jag väl såg eleverna använda guiden att jag skulle behöva komplettera med fler blider och att jag skulle kunna ta bort andra.
Genom att flera elever använde Snapguiden kunde jag finnas till hjälp för de som behövde mer hands-on-hjälp på lektionen.


Imorgon - final!

$
0
0
I morgon är det final i tävlingen Webbstjärnan och vår slöjdblogg Slöjdsalarna på Växthuset är med i finalen nominerad i kategorin Bästa klassblogg. Vi åker dit med sex representanter från våra klasser som är delaktiga i bloggen. Det är kul att det är en blogg som knyter samman elever från fem olika klasser (en stor) från årskurs 3-5.

Ni som har möjlighet och vill följa live-sändningen från prisutdelningen kan anmäla ert intresse här. Prisutdelningen startar 13.30.

Här är bilder från förra årets prisutdelning. Bland bilderna finns våra elever som representerade bloggen V5:or:

Viewing all 348 articles
Browse latest View live